Lengyelhon

Kelet-Európa

Kelet-Európa

Putyin Sztálinról

2017. július 01. - Pjotr Pavlovics

 

Putyin nyilatkozott a Sztálinhoz való viszonyáról

Vlagyimir Putyin interjúja Oliver Stone-nak

Washington június 16. RIA Novosztyi Vlagyimir Putyin Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjújában kijelentette, hogy az egykori szovjet vezető, Sztálin tevékenységéhez való viszonya összetett.

Президент РФ Владимир Путин. Архивное фото

 

Az elnök szavai szerint ellenzi Sztálin túlságos démonizálását, de azt is, hogy elfeledkezzünk a sztálinizmus szörnyűségeiről. Magát a vezért összetett egyéniségnek nevezte.

Stone megkérdezte Putyintól, hogy viszonyul ahhoz, hogy Sztálin győzelemre vezette Oroszországot a fasizmus felett.

"Ön egy nagyon ravasz ember",-- vágott vissza az orosz vezető.

Putyin megjegyezte, hogy Sztálin a "korának gyermeke" volt, akiről különböző vélemények lehetnek --a démonizálástől a nácizmus ellen folytatott harcban szerzett érdemeinek elismeréséig.  

 

"Ami a démonizálását illeti. Az angol történelemben volt egy ilyen vezető, mint Cromwell. Véreskezű ember volt.  A forradalmi átalakulások hullámán érkezett és diktátor, tirannus lett belőle.   Az emlékművei a mai napig sokfelé állnak Nagy-Britanniában.   Napóleont meg egyenesen istenítik. Mit tett? A forradalom hullámán jutott hatalomra, de nemcsak visszaállította a monarchiát, de császárrá koronáztatta magát és Franciaországot nemzeti katasztrófába, teljes vereségbe vezette.Ilyen személyiségekből és ilyen helyzetekből a világtörténelemben több mint elegendő van." --emlékeztetett Putyin.

 

Az elnök szerint Sztálin túlságos démonizálása a Szovjetunió és Oroszország elleni támadások egyik módja.

"Rá lehet mutatni, hogy a mai Oroszország magán viseli a sztálinizmus bizonyos anyajegyeit. Valamennyien viselünk valamilyen anyajegyeket. Na és?"--jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország alapvetően megváltozott.

"Természetesen valószínű, hogy a tudatban valami megmarad. De ez nem jelenti azt, hogy el kell felejtenünk  a sztálinizmus összes szörnyűségét, mint a koncentrációs táborok, többmillió honfitársunk megsemmisítése"--jegyezte meg az elnök.

Az orosz vezető szerint még az olyan "dühödt szovjetellenes" mint Winston Churchill brit miniszterelnök, "hajlékony" volt Sztálinhoz való viszonyában..

"Mikor megkezdődött a második világháború, a Szovjetúnióval való együttműködés forró híve volt és Sztálint nagy hadvezérnek és forradalmárnak nevezte. A második világháború után, mint ismeretes, a hidegháború kezdeményezője volt. És amikor a Szovjetúnió tesztelte az első atombombáját, nem más, mint Winston Churchill jelentette ki a két tendszer egymás mellett élésének szükségességét."-mondta Putyin.

 

Az interjú során Stone megkérdezte azt is, hogy Putyin szülei lelkesedtek-e Sztálinért.

"Természetesen. A volt Szovjetunió polgárainak túlnyomó többsége lelkesedett Sztálinért", válaszolta az elnök.

 

https://ria.ru/politics/20170616/1496623625.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1270375s42&utm_content=5461108

 

 

Tanulj oroszul Pjotr Pavlovicstól: oroszulpjotrpavlovic.5mp.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://putyin.blog.hu/api/trackback/id/tr1712634101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása